| KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY | |
|
+17Sakura Sheila86 Uśmieszek Diana375. zabaykowa mugi-chan ZetkaEmka Malto oli820 Kinga075 joanne avrilka Mikim7 Sweet Rabbit hanka1998 Hoping. Lubelak 21 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Pią Mar 09, 2012 2:57 pm | |
| Osoby kopiujące informacje z ZM na swoje blogi/strony proszone są o uprzednie zapytanie autora tematu. Inaczej będą banowane na IP bez prawa do odwołania.
Ostatnio zmieniony przez Lubelak dnia Sob Mar 10, 2012 6:05 am, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
Hoping. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Paulax9 Liczba postów : 1176 Dołączył : 02/01/2012
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:37 am | |
| A coś takiego się zdarzyło? | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:38 am | |
| - Paulax9 napisał:
- A coś takiego się zdarzyło?
Tak Pałla, zdarzyło się | |
|
| |
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 3:00 am | |
| Buuuuu... Dlaczego? Był jakiś problem? | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Mikim7 Liczba postów : 1222 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 3:02 am | |
| Sweet Rabbit - był. Dziękuje Lubelak-u za ten post, z pewnością dotrze - przynajmniej do niektórych - ludzi. | |
|
| |
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 3:03 am | |
| | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 5:22 am | |
| | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 6:40 am | |
| Parę blogów kopiowało informacje które Mikim znalazł specjalnie dla zagrodny. Nie pisały, że "kopiują" i nawet w notce nie dawały info o źródle.. |
|
| |
joanne Nowy
Liczba postów : 6 Dołączył : 26/09/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:08 pm | |
| Po 1 od kiedy wiadomości które publikuje się w internecie są objęte prawami autorskimi? Jeżeli nie chcesz żeby ktoś czegoś "kopiował" czy tego "używał" nie publikuj. Internet jest po to żeby informacje w nim zawarte były do użytku publicznego.
Po 2 i tu się zwracam w szczególności do Mikim7 wiele Twoich informacji które tutaj podajesz pochodzą ze źródeł z którymi regulamin howrse (oczywiście mam nadzieje że się z nim zapoznałeś) się nie zgadza i ze szczerością muszę się przyznać że tylko czekam na moment aż ktoś Cię podkabluję do Administracji bo z tego co pamiętam takie rzeczy są karalne.
Po 3 nie wiem czy to tu ale jak już piszę to byłabym bardzo wdzięczna jakby załoga portalu zaczęła bardziej się zajmować nim niż ludźmi którzy na niego wchodzą ponieważ mój system antywirusowy nie pozwala mi wchodzić na połowę działów tak są zawirusowane a mam nadzieje że nie chcecie dzieciakom pozawalać komputerów.
Pozdrawiam, joanne | |
|
| |
Kinga075 Nowy
Liczba postów : 5 Dołączył : 08/10/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:11 pm | |
| | |
|
| |
oli820 Nowy
Liczba postów : 8 Dołączył : 17/01/2012
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:17 pm | |
| Zgadzam się z joanne. Wiele rzeczy, które publikujecie na zagrodzie można znaleźć normalnie w internecie. Jeśli ktoś opublikował coś co tu się znajduje, to nie znaczy, ze to jest od Was. A co do wirusów to mam identycznie. Mikim, który opublikował tu tła na howsre skądś musiał je mieć. Na pewno sam ich nie zrobił. Każdy może je publikować, ponieważ należą do Howrse. Coś wątpię, że każda osoba, która coś publikuje, pyta się autora o pozwolenie. | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:25 pm | |
| Ehhh... joanne.
Internet jest dla wszystkich, a zawarte w nim materiały do użytku publicznego. Niestety mylisz się w sprawie kopiowania. Zamieszczając swoją opowieść literacką, instrukcję obsługi komórki, fotografię z albumu, czy nakręcony film mam do niego prawa autorskie, a łamanie tych praw, czyli usuwanie podpisów lub nie podawanie źródła, autora powoduje konsekwencje. Sąd jest jak najbardziej korzystnym rozwiązaniem.
Mając tylko (prawie) 15 lat, mogę zrobić taką aferę o byle gów**. Ale mam pewne prawa i będę z nich korzystał, nawet o to gów**.
Wszystkie informacje które zdobędę sam opisuję i zakazują kopiować bez mojej zgody, Gdy trafię na coś z jakiegoś nawet początkującego bloga podpisuję go źródłem, lub samym autorem. Zgłoszenie mam gdzieś, jeśli wg administracji robię coś źle pokazując cokolwiek z ich serwerów - sam skasuje konto.
Na waszym blogu NIGDY nie znalazłem podpisu z źródłem i mógłbym was o to męczyć, ale po co? Po prostu brak mi sił ... A znam kilka przykładów postów, które zaczernieliście z mojego dawnego bloga, nic nie pisząc.
joanne, nie miałem nigdy przyjemności z tobą, ale już wiem, że nawet nie warto rozmawiać z takim podejściem. Forum może zastrzec sobie prawo, do tego co chce, a wszyscy korzystający mogą z niego korzystać godząc się na postawione warunki, lub nie i usunąć konto (bądź nie zakładać).
Pozdrawiam! Mikim7 | |
|
| |
joanne Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:32 pm | |
| Mikim7 howrse nauczyło mnie jednej bardzo przydatnej rzeczy w życiu otóż - nigdy nie dyskutuj z dziećmi bo one zawszę będą twierdziły że są mądrzejsze. W takim bądź razie nie mam zamiaru się z Tobą kłócić jak i również życzę Ci powodzenia w "sądzie" co jest dla mnie WIELKĄ komedią. Chciałabym jednak zaznaczyć że będę kontaktowała się z moderacją na wstępie odnośnie informacji "ujawnianych" przez Ciebie. I na końcu chciałabym jeszcze dodać, że pępkiem świata nie jesteś i internet jest internetem i informacje możemy znaleźć sobie sami i NIGDY nie możesz być pewny że akurat wzięliśmy je od Ciebie | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:37 pm | |
| Bardzo dziękuje, chyba mi nawet o to chodzi. Jestem dzieckiem. Nie zgodzę się z jednym, a przynajmniej ja uważam że nie jestem pępkiem świata. W sumie ... mogę być, tobie na złość ... I zgłaszaj sobie gdzie chcesz! Mogę potwierdzić że wszystko to odkryłem ja, i mogę to wszystkim pokazać, jak i gdzie. Chcecie? | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Malto (konto skasowane), Malciak (do śledzenia poczynań Ow&Co) Liczba postów : 2378 Dołączył : 09/04/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:45 pm | |
| - joanne napisał:
- Mikim7 howrse nauczyło mnie jednej bardzo przydatnej rzeczy w życiu otóż - nigdy nie dyskutuj z dziećmi bo one zawszę będą twierdziły że są mądrzejsze. W takim bądź razie nie mam zamiaru się z Tobą kłócić jak i również życzę Ci powodzenia w "sądzie" co jest dla mnie WIELKĄ komedią. Chciałabym jednak zaznaczyć że będę kontaktowała się z moderacją na wstępie odnośnie informacji "ujawnianych" przez Ciebie. I na końcu chciałabym jeszcze dodać, że pępkiem świata nie jesteś i internet jest internetem i informacje możemy znaleźć sobie sami i NIGDY nie możesz być pewny że akurat wzięliśmy je od Ciebie
joanne, sorry, ale bredzisz jak potłuczona. Od początku tego tematu. Mikim sam wygrzebał skądś np. tła i zamieścił je na Zagrodzie. Ty, czy ktokolwiek inny, przeczytał, uznał, że ciekawe, i zamieścił na blogu. Ok. Ale skoro informacja nie pochodziła z Waszej własnej pracy, należało dać link do źródła. A źródłem był post Mikima. Takie trudne do ogarnięcia? A może korona by Wam z głowy spadła, gdybyście się przyznali, że ktoś wykonał za Was robotę? I Mikim nie łamie prawa. Nie opisuje tła jako własnego wytworu. A propos praw autorskich - szczerze, nie wiem, czy Twój blog to ten, który zajumał post Mikima. Jeśli tak - na Was też pięknie można by donieść, skoro już jesteś taka praworządna. Macie coś takiego jak opis towarzyszy, prawda? Super. Ale obrazki, które opisaliście jako Waszą własność (link bloga) nie należą do Was, ale do Owilentu. Przygarniacie sobie pracę firmy. Więc na przyszłość radzę się zastanowić nad własnymi poczynaniami, niż zacznie się szczekać na kogoś innego. Tyle. Zakończę cytatem - pewnie go poznasz: "Mikim7 howrse nauczyło mnie jednej bardzo przydatnej rzeczy w życiu otóż - nigdy nie dyskutuj z dziećmi bo one zawszę będą twierdziły że są mądrzejsze." Dokładnie. A że Ty jesteś dla mnie dzieckiem (nie sądzę, byś miała więcej niż moje 33 lata), rezygnuję z dalszej dyskusji. Miłego wieczora. | |
|
| |
joanne Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:54 pm | |
| Droga Malto Zaprzeczasz w tym poście sama sobie. My bierzemy informacje które już zostały opublikowane a nie zhakowane czy jak to tam Makim nazywa więc to kompletnie inna sprawa. Jak moja siostra powiedziała : " jak nie mogą mądrze wyjść z sytuacji to doczepią się do byle czego" i ja osobiście tak widzę Twój post. Odnośnie Twojego wieku to nie jestem o wiele młodsza niż Ty i wiem kiedy ktoś próbuje sobie ze mnie zrobić idiotę | |
|
| |
oli820 Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 12:59 pm | |
| Malto - Ja te obrazki towarzyszy zamieściłam. Sama je przerabiałam i poprawiałam, by wyglądały ładniej. A podpisałam, bo jest wiele podróbek bloga, które kopiują całe notki wraz z obrazkami. A skoro ja je przerabiałam (każdy obrazek) to mam prawo ej podpisać. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Malto (konto skasowane), Malciak (do śledzenia poczynań Ow&Co) Liczba postów : 2378 Dołączył : 09/04/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:01 pm | |
| Oczywiście, bierzecie skądś informacje, ale nie podajecie źródeł, co jest zwyczajowym posunięciem przy cytowaniu informacji z innego źródła niż swoje własne i opisujecie adresem bloga pliki graficzne należące do Owilentu. Nie wiem, czy postępujecie fair - nie wydaje mi się. A macie pretensje do Mikima - w sumie nie mam pojęcia, o co. O to, że byłby wdzięczny za źródło? O tak, z tego powodu należy na niego nakablować, bo jak dzieciak śmie mieć jakieś "ale". I w którym miejscu zaprzeczam sama sobie? Proszę, wskaż to miejsce. Co do robienia z kogoś idioty - jak dla mnie odbywa się tu raczej polowanie na kozła ofiarnego. - Cytat :
- Malto - Ja te obrazki towarzyszy zamieściłam. Sama je przerabiałam i poprawiałam, by wyglądały ładniej. A podpisałam, bo jest wiele podróbek bloga, które kopiują całe notki wraz z obrazkami. A skoro ja je przerabiałam (każdy obrazek) to mam prawo ej podpisać.
Nie, nie masz prawa. Gdybyś narysowała je od podstaw, jak najbardziej. A Ty bawisz się tylko pracą grafików Owilentu. Może ja też kupię sobie obraz Kossaka, maznę markerem jakąś kreskę, żeby było ładniej, i uznam, że to moje dzieło...
Ostatnio zmieniony przez Malto dnia Sob Mar 10, 2012 1:04 pm, w całości zmieniany 2 razy | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:02 pm | |
| oli820 - a masz prawo je przerabiać? | |
|
| |
oli820 Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:05 pm | |
| Mikim7 - Jeśli ty masz prawa kłócić się o źródła, chociaż Ty sam nie podałeś gdzie je znalazłeś (tła) to ja mam prawo przerabiać obrazki. | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:08 pm | |
| A tu Cię zadziwię ponieważ sam to odnalazłem. Wy skopiowaliście te informacje na bloga bez podpisu, więc, ja mogę informacje z waszego bloga napisać tutaj i mieć wątpliwości. Może to nie wy znaleźliście, co?
Malto - wejdź na czata Zagrody, nie chce mni się z nimi kłócić -.-
Ostatnio zmieniony przez Mikim7 dnia Sob Mar 10, 2012 1:10 pm, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:08 pm | |
| - oli820 napisał:
- Mikim7 - Jeśli ty masz prawa kłócić się o źródła, chociaż Ty sam nie podałeś gdzie je znalazłeś (tła) to ja mam prawo przerabiać obrazki.
Krótko, bo widzę, ze nie rozumiesz różnicy pomiędzy przypisem a zastrzeżeniem praw autorskich - gdyby obrabianie obrazków należących do kogoś było legalne, na czeskim serwerze (i zapewne też z czasem u nas) nie zabraniano by używania graficznych prezentacji. A Ty nie dość, że je przerabiasz, zapewne bez zgody Owilentu, ale uważasz też za swoją własność.
Ostatnio zmieniony przez Malto dnia Sob Mar 10, 2012 1:10 pm, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
Nick w grze : ZetkaEmka Liczba postów : 2034 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:09 pm | |
| A ja się zgadzam z Malto, a cytat Twojej siostry może być wykorzystany przeciwko Tobie, joanne. Osobiście jestem za zamknięciem tego tematu, ale pozostawieniem w Aktualnościach. Niestety, z tego zaraz może wyjść kłótnia, tak jak z wielu - na oko - przydatnych i potrzebnych postów. A jeśli chodzi o wiek - mam 12 lat i nie wstydzę się tego. Czy jestem głupia? Raczej nie. Uważaj, co mówisz. Nie wiek czyni człowieka. "Dziecko" też zasługuje na szacunek.
Ostatnio zmieniony przez ZetkaEmka dnia Sob Mar 10, 2012 1:10 pm, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
joanne Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:10 pm | |
| oli ja bym nie liczyła na źródła i oczywiście każdy wie dlaczego | |
|
| |
oli820 Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:12 pm | |
| Mikim7 - Właśnie dlatego daje podpis, żeby nikt nie miał wątpliwości, że sama wszystko szukałam. Normalny kopiarz nie bawił by się w podpis. A z tłami to jeśli już o źródła się kłócić, to czemu nie podałeś linku do stron skąd znalazłeś poszczególne tła ? Na pewno ich sam nie wynalazłeś .... I widzę, że tylko nas się przyczepiliście. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:16 pm | |
| - oli820 napisał:
- Mikim7 - Właśnie dlatego daje podpis, żeby nikt nie miał wątpliwości, że sama wszystko szukałam. Normalny kopiarz nie bawił by się w podpis. A z tłami to jeśli już o źródła się kłócić, to czemu nie podałeś linku do stron skąd znalazłeś poszczególne tła ? Na pewno ich sam nie wynalazłeś .... I widzę, że tylko nas się przyczepiliście.
Z tego co widzę, to joanne przyczepiła się do kozła ofiarnego, Mikima. Ale ok, chce, niech donosi. Skoro ma być tak praworządnie i w ogóle, ja napiszę na kontakt w sprawie podpisanych towarzyszy z bloga. Niech sprawa zostanie odgórnie wyjaśniona, kto ma rację, a kto nie | |
|
| |
oli820 Nowy
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:18 pm | |
| Co wy się tak naszego bloga przyczepiliście ... Porozglądaj się, a zobaczysz, że prawie na każdym blogu obrazek z howrse jest podpisany .... | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:20 pm | |
| Abstrahując od tematu kopiowania ale wracając do przerabiania obrazków Owlientu. Biorę zdjęcie wykonane przez Malto i przerobie je, bo widziałabym je w innych kolorach, wstawiam na swoją stronę(zaznaczam, że podpisałam je swoim nick'iem bo przecież JA je obrobiłam), jest to moje zdjęcie czy nadal Malto?
|
|
| |
mugi-chan Nowy
Nick w grze : mugi-chan Liczba postów : 2 Dołączył : 04/05/2011
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:21 pm | |
| Nic dziwnego oli820, nikt nie chce aby jego prace (nawet niewielką) kopiowano bezmyślnie. | |
|
| |
Mikim7 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY Sob Mar 10, 2012 1:21 pm | |
| To dlaczego się tak o niego awanturujecie? W prosty sposób rozkodowałem te tła. Wszelkie informacje o tłach (prócz tych na forum), bez podpisu lub zgody są fałszowane. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY | |
| |
|
| |
| KOPIOWANIE INFORMACJI Z ZAGRODY | |
|