Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| HELP!- pomóżcie! :) | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Manroe Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 586 Dołączył : 08/04/2012
| Temat: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 4:08 am | |
| Chcę kupić nową lustrzankę, ponieważ stara jest już tak zestarzała, iż ledwo zdjęcia robi. Chciałam się was poradzić z jakiej firmy wybrać ? Canon, Nikon czy co ? Bardzo zależy mi na uzasadnionych odpowiedziach. | |
| | | EREIS Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : EREIS Liczba postów : 1094 Dołączył : 19/02/2012
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 4:32 am | |
| polecam porozmawiać z tym panem https://www.facebook.com/niechwiadowicz.photo | |
| | | Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 4:36 am | |
| Postaram się złapać na GG naszą starą Moderator Furia. Jest ona zawodowym fotografem. Tylko że nie odpisuje już długi czas, idący w miesiące | |
| | | Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 4:56 am | |
| Sama jestem ciekawa, jaką polecacie. Co prawda nie teraz, ale za jakiś czas zechcę kupić jakąś fajną i stosunkowo niedrogą lustrzankę i ta wiedza na pewno mi się przyda Catherine, podaj jeszcze, jakie są Twoje możliwości finansowe, ile możesz potencjalnie wydać na nowy aparat | |
| | | Sharpy Raczkujący
Liczba postów : 62 Dołączył : 09/07/2012
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 5:33 am | |
| Po pierwsze, co chcesz tym pstrykać. Po drugie, jaki masz budżet.
Bo tak, to z czystym sercem mogę polecić Canon EOS 1D mark IV. Wart każdej złotówki... Każdej z jego 17,000 złotówek... ;D
Tak na serio:
Jeśli nie śpisz na forsie, to Canon, używkę, najlepiej coś nowszego niż 350D, przyoszczędź na body bo za body idą mało przydatne bajerki a za to zainwestuj w dobre szkła, bo dobre szkła to dobra jakość zdjęcia. Najlepiej dwa obiektywy, na dalszy dystans i szerokokątny, choć na początek zamiast szerokokątnego starczy ci "kitowy" (ten, który dostajesz z aparatem, Canon EF-S 17-55)
Jeśli cię stać, jako tele bierz jakieś IS (stabilizacja obrazu) o ogniskowej dolny zakres okolice 50, górny - im więcej tym lepiej, 150, 200, 400... Ale równie dobrze możesz zaoszczędzić na IS i zamiast tego kupić jakąś fajną optykę szerokokątną, z dolną ogniskową rzędu 10-12.
| |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 9:30 am | |
| Sama noszę sie z zakupem lustrzanki już dłuższy czas (niestety ciągle jakieś plany temu skutecznie zapobiegają wyciągając każdą złotówkę z kieszeni). Póki co plany się nie zmieniły i nadal będzie to Pentax K-x (KLIK). Plusy które są dla mnie konieczne - wysokie ISO, szybkość i nagrywanie filmów, obsługa RAW, możliwość zasilania normalnymi akumulatorkami. Do tego relatywnie niedrogi (tak, kiedyś uzbieram xD) | |
| | | Sharpy Raczkujący
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Pią Lip 27, 2012 3:57 pm | |
| Jeśli masz czas i cierpliwość albo dojścia żeby upolować sensowne szkła w sensownej cenie (albo awersję do używanych), to z tego co słyszałem, Pentaxy są bardzo przyzwoite. Zaletą Canonów jest że są powszechne do bólu, przez co znalezienie używanych niezłej klasy w niezłej cenie szkieł wymaga tylko odrobinę cierpliwości i uwagi - Pentaxa mniej ludzi ma, więc mniej sprzedaje i po prostu mniej okazji pojawia się na rynku ale jeśli kupujesz nowy sprzęt to jakość jest podobna a często taniej niż Canon, a używany w fajnej cenie też da się znaleźć choć trudniej. | |
| | | Manroe Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 586 Dołączył : 08/04/2012
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Sob Lip 28, 2012 3:15 am | |
| Mój budżet do 1 500 - 4 500. Będę pstrykać fotki zwierzakom, głównie kotom, psom i koniom. W szczególności zastanawiam się nad Canon EOS 1000D. | |
| | | Sharpy Raczkujący
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Wto Sie 28, 2012 4:50 am | |
| Sporo dobrego o 1000D słyszałem i myślę, że można go polecić. Budżet bardzo przyjemny na taką zabawę, bo akurat spokojnie przy tej cenie dokupisz ze dwa fajne obiektywy i jeśli nie masz to i resztę zabawek (statyw, filtry, baterie, karty, plecak czy torbę, zestaw do czyszczenia) i albo nie oprzesz się nawet o górną granicę widełek cenowych albo szkła zdobędziesz rzeczywiście wyższej klasy.
Zdecydowanie do twoich zastosowań dobierz jakiś tele ze stabilizacją i górną ogniskową w okolicach 200 czy 250mm (albo i wyżej jak się okazyjnie trafi). Natomiast na pejzaże, wnętrza i inne "szerokokątne" - wbrew radom zawodowców ja załatwiłem sobie nasadkę szerokokątną x0.6 dedykowaną na obiektyw kitowy i jestem z niej bardzo zadowolony. Cena to ułamek szerokokątnego obiektywu i sprawdza się znakomicie. | |
| | | Szarusia16 Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 745 Dołączył : 20/04/2011
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) Wto Sie 28, 2012 5:00 am | |
| Canon EOS 40D to bardzo dobry model, sama planuję go kupić, używają go feanutri i aenkill, można je znaleźć na deviantart Przy zakupie używanych aparatów warto zapytać o przebieg migawki, bo teoretycznie migawka powinna wytrzymać do 100 tys. zdjęć więc im mniej wypstrykane tym lepiej. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: HELP!- pomóżcie! :) | |
| |
| | | | HELP!- pomóżcie! :) | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|