Wyrazić opinię? Łatwiej to zrobić, kiedy jest więcej tekstu, ale okej.
Zacznijmy od ogółu, a potem do szczegółów:
Emocji tym w tyle, co w moim toście. Którego przed chwilą zjadłam ;-;. Bieednyy...
Ale teraz na poważnie: pogubiłam się, nie wiem, co kto mówi i w ogóle to jest takie... suche. Prawdopodobnie dlatego, że nie ma opisów. W ogóle. O samym dialogu nie mogę za wiele powiedzieć, też dlatego, że jest błędnie zapisany i, jak już mówiłam, suchy.
Dalej - w tak krótkim tekście zrobiłaś najczęstszy i najpoważniejszy błąd, jaki teraz się popełnia: pomieszałaś czasy. Zaczynasz od czasu przeszłego:
- Cytat :
- Shesai wracała właśnie ze swoja najlepszą przyjaciółką Kimiko ze szkoły.
Ale w tym samym zdaniu jest też pewna niejasność. Chodzi mi o to, że
właśnie wracała. To tak, jakby powiedzieć, że
wracała w tej chwili, tylko gorzej. Może trzeba było spróbować na przykład:
Tego dnia Shesai wracała ze szkoły wraz z Kimiko, albo coś takiego. Ale to nie koniec. Shesai
westchnęła, a chwilę potem już
wyciąga telefon Albo i
westchnęła, i
wyciągnęła, albo i
wzdycha i
wyciąga. Proponuję to pierwsze.
Druga sprawa: podpisujesz smsy? Bo ja nie. Tym bardziej, jeśli Shesai wie, że to od niego. Po co więc ten podpis?
Po trzecie: pomyliłaś się w imieniu własnej bohaterki. Albo Shesai, albo Szesai. To różnica taka sama, jak pomiędzy Alą i Olą.
Po czwarte: gubisz kropki i na końcu linijki już się nie pojawiają. A powinny.
Po piąte: PO CO TEN WIELOKROPEK? Przepraszam, ale ja mam na nie alergię. Jeśli próbowałaś w ten sposób zaciekawić, to ze mną ci się nie udało, przepraszam.
To tak pokrótce, bo mogłabym wymieniać i wymieniać, ale nie o to chodzi. Pod żadnym pozorem nie wolno ci się zniechęcać, bo masz wyobraźnie, a to już jeden procent. jak powiedział mi pewien pan na warsztatach:
[i]Załóżmy, że Pan Bóg pocałował cię w paluszki i masz 1% talentu. Teraz twoim priorytetem powinno być dobudowanie pozostałych 99%.[i]
Zacznij od zapoznania się z poprawnym zapisem dialogów i stawiania spacji po przecinku. Potem od kreacji postaci - każda jest inna, nie ma perfekcyjnych, nie ma do szpiku złych. Następnie opisy, opisy i opisy. Wiem, że tego się na początku nie lubi, ale lepiej mieć więcej opisów niż dialogów. Potem samo się wyrówna. Na końcu po prostu szlifuj - więcej emocji, więcej wyzwań. Elfy nie będą modne wiecznie, więc trzeba próbować sił w różnych gatunkach
. To tylko tak pokrótce. Mogę cię za to zapewnić, że czytanie i pisanie idzie w parze, więc jeśli chciałabyś pisać - musisz czytać jak najwięcej. I poradników, i magazynów, i gazet, i książek.
Powodzenia życzę
Edit: Czy mój komentarz jest dłuższy niż tekst, do którego się odnosi oO?