| Boski koń Ruffian. | |
|
+37Klara612 Amstaff Abbey1242 Arabella blaze the cat aurora121 Vandeta drusia55 Irbisia olenka123 ananasowa Suzan LILIAN Bułana magia Philipek Masakra2 Turkawka Divide Cloveu Dżemik koniara5842 madziulkaxd MsMaja Gai~ Kemishi wiktoriawika gabriela żołądź hanka1998 Asiuu Clockvise Fi Fi Sweet Rabbit koniki0099 Kikyo22 Nevarra zαbαvεcкαα weila123 41 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
weila123 W skromnych progach Zagrody
Liczba postów : 361 Dołączył : 17/05/2011
| |
| |
zαbαvεcкαα Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1087 Dołączył : 08/02/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 10, 2012 5:15 am | |
| | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 10, 2012 6:11 am | |
| Jeszcze skrzydełka i aureolkę niech kobyle dorobią. Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna. | |
|
| |
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 10, 2012 6:13 am | |
| Nevarra trochę przystopuj z komentarzem. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 10, 2012 9:14 am | |
| - Nevarra napisał:
- Jeszcze skrzydełka i aureolkę niech kobyle dorobią.
Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna. Nom. Rozumiem, też mi jej szkoda, dobrze, postawili jej tam coś, ok. Ale po co te petycje...? |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 12, 2012 7:19 am | |
| A mnie osobiście by się cuś takiego podobało..leci taka Ruffian z bandażem lub Secretariat i robi iihhahaha! |
|
| |
Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 12, 2012 7:57 am | |
| Mi jest jej szkoda. Taka młoda klaczka i już musiała odejść z tego świata... Jestem za petycją. | |
|
| |
koniki0099 W skromnych progach Zagrody
Liczba postów : 374 Dołączył : 26/01/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 12, 2012 8:21 am | |
| - Kikyo22 napisał:
- Mi jest jej szkoda. Taka młoda klaczka i już musiała odejść z tego świata...
Jestem za petycją. | |
|
| |
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Sob Lut 18, 2012 12:31 pm | |
| - Nevarra napisał:
Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna. Wiesz, że to co napisałaś jest hamskie ?! Ja bym w ten sposób nie chciała być obgadywana. Widzę, że to tobie trzeba dorobić aureolkę i zaśpiewać Alleluja, bo to była klacz od dobrych rodziców i była bardzo młoda, oraz utalentowana. Lecz sądzę, że masz mnie gdzieś i nie chcesz mnie słuchać. | |
|
| |
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Sob Lut 18, 2012 12:33 pm | |
| zαbαvεcкαα - obgadywana... Ona była koniem, a nie człowiekiem... | |
|
| |
Fi Fi Już coś wie
Liczba postów : 136 Dołączył : 17/02/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Sob Lut 18, 2012 12:35 pm | |
| Nie chcę wywoływać kolejnych kłótni, ale moim zdaniem ta petycja jest beznadziejna. Owszem Ruffian należy się chwila pamięci, ale bez przesady! I myślę, że Nevarra nie miała jakiejś złej myśli pisząc ta opinię. Po prostu ją źle zrozumieliśmy. | |
|
| |
Clockvise Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Clockvise Liczba postów : 675 Dołączył : 27/12/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 19, 2012 3:46 am | |
| - zαbαvεcкαα napisał:
- Nevarra napisał:
Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna. Wiesz, że to co napisałaś jest hamskie ?! Ja bym w ten sposób nie chciała być obgadywana. Widzę, że to tobie trzeba dorobić aureolkę i zaśpiewać Alleluja, bo to była klacz od dobrych rodziców i była bardzo młoda, oraz utalentowana. Lecz sądzę, że masz mnie gdzieś i nie chcesz mnie słuchać. zαbαvεcкαα- widzę , że jesteś wielką fanką Ruffian Tak samo jak ja ^^ Ale nawet ja uważam , że to leciutka przesada by stworzyć konia boskiego Ruffian...Nev to było nawet zabawne Ale powinnaś uważać bo zαbαvεcкαα-e trchę to irytuje... | |
|
| |
Asiuu Już coś wie
Liczba postów : 102 Dołączył : 27/12/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 24, 2012 6:32 am | |
| a ja popieram Nevarrę, przeciez Ruffian to tylko zwykły koń. wygrywał, jak inne konie wygrywają. złamał nogę- wiele koni łamie nogi, mimo tego przegalopują kawałek ze swoim panem na grzbiecie i później zostają usypiane, bo tak będzie lepiej, nawet jak mają 2,5 roku. takie rzeczy się naprawdę zdarzają, nie trzeba gloryfikować jednej klaczki. powiedzcie, co wam w niej imponuje, oprócz tego, co napisałam, i co zrobiła niemała część koni na wyścigach, o których się po prostu milczy? | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 24, 2012 11:01 am | |
| Asiuu - Wreszcie ktoś kto mnie rozumie. Kurczę, Ruffian na piedestale, a ja niegodna całować ją pod ogon. Ale jak już tak wszyscy wychwalają ją, to może też niech zaczną wychwalać też te co się pozabijały w Wielkiej Pardubickiej? http://www.stajniatrot.pl/texts/mondre/pardubi.html | |
|
| |
Clockvise Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Clockvise Liczba postów : 675 Dołączył : 27/12/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 24, 2012 11:10 am | |
| Nevarra - tym razem przyznaję ci racje | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Lut 24, 2012 11:16 am | |
| Zgadzam się z Asiuu i Nevarrą- ludzie, to tylko koń, jakich było wiele. Dziesiątki kopytnych tak umiera, a tylko wokół Ruffian jest szum -.-'' | |
|
| |
gabriela żołądź W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : gabriela żołądź Liczba postów : 357 Dołączył : 17/02/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 26, 2012 11:10 am | |
| Jak dla mnie fajnie by było mieć nowego konia na howrse ale bez przesady zgadzam się z hanką1998 przecież to zwykły koń jakich wiele.A i tak jak wprowadzą tego konia to będzie tak jak ten ''mustang hiszpański,, nie do zdobycia, a propo mustanga hiszpańskiego nie wiem dla czego on jest dla nie których taki ważny przecież to najzwyklejszy koń z tłem. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Lut 26, 2012 11:29 am | |
| A ja się zgadzam ze zgadzającymi się. Nawet nie wiecie ile koni ginie na torach przez to, że złamały nogę. I co? Ich nie wielbicie? A przecież też wygrywały, tak jak ta no..Ruffian. Ruffian kochacie bo tą kobyłe chcieli ratować(tak?)? To i tak miała dobrze. Innym koniom[może to mocne stwierdzenie] ale nie cackają się kulka w łeb i trenujemy następnego. Życie niestety nie jest miłe i przyjemne. (Może nie każdy tak kończy ale jakaś część, tak.)
A cO dOoO BoSkIeGoo ToO JeSsTeM zA, BoO GoO ZDOoBĘęEdE w ROoOgGaŚśNyYm i BbęĘęDeE MiAaŁłAa BoSksIEgGo, aAaJĆćĆ! [Nawet nie wiecie ile mnie kosztowała taka fala..] |
|
| |
Asiuu Już coś wie
Liczba postów : 102 Dołączył : 27/12/2011
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pon Lut 27, 2012 8:05 am | |
| ApplePie, hanka1998, Nevarra, piąteczka! : ) | |
|
| |
wiktoriawika Nowy
Nick w grze : wiktoriawika2002 Liczba postów : 7 Dołączył : 17/03/2013
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Mar 17, 2013 11:33 am | |
| Jeszcze skrzydełka i aureolkę niech kobyle dorobią. Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna.
sam se dorób to debilu .... JESTEM ZA PETYCJIĄ mam ci specialnie przeliterowac ZA PETYCJIAAAA!! | |
|
| |
Kemishi Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Koteczka77 Liczba postów : 1026 Dołączył : 18/01/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Mar 17, 2013 11:41 am | |
| - zαbαvεcкαα napisał:
- bo to była klacz od dobrych rodziców i była bardzo młoda, oraz utalentowana.
Nie ona jedna bła młoda, utalentowana i od dobrych rodziców. Wszyscy rozczulają się, że zaczęła się ruszać po wybudzeniu z narkozy. Mój Boże! Ruszała się! Niesamowite! Ona chciała żyć! Albo może wstać. Uważam, że dobrze, że ją uśpili. Po co biedaczka miała się męczyć? Postawili jej pomnik, zrobili film. Ok. Ale te petycje... Tyle koni ginie w rzeźniach. Psy i koty w schroniskach głodują. Ale nie! Priorytetem jest martwy koń wyścigowy! Wielbmy ją! Postawili jej już pomnik czy coś. Czego wy chcecie? Ogłosić ją święta? | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Mar 17, 2013 11:42 am | |
| - wiktoriawika napisał:
Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna.
sam se dorób to debilu .... JESTEM ZA PETYCJIĄ mam ci specialnie przeliterowac ZA PETYCJIAAAA!! Em..przystopuj ze słownictwem. |
|
| |
Gai~ Nowy
Nick w grze : Gai~ Liczba postów : 36 Dołączył : 16/03/2013
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Nie Mar 17, 2013 11:59 am | |
| - wiktoriawika napisał:
Co w niej takiego niezwykłego? Że nogę złamała? Że wygrywała? Zdarza się, nie ona jedna.
sam se dorób to debilu .... JESTEM ZA PETYCJIĄ mam ci specialnie przeliterowac ZA PETYCJIAAAA!! Eto~... Przystopuj troszkę ze słownictwem. Co się tak rzucasz? Nie ma tutaj debili, więc nikogo nie obrażaj. Było wiele koni typu Ruffian. Młode, utalentowane, obiecująca przyszłość. I wszystko kończy się tak szybko. To prawda, szkoda jej, był wielki potencjał w tej kobylce. Ale została pochowana na torze, dostała pomnik i naprawdę wiele osób o niej pamięta. To wystarczy. Z drugiej strony Nevarra mogłabyś tez się troszkę opamiętać. Ktoś jest bardziej wrażliwy i wzruszył się, kiedy usłyszał historię Ruffian. Może to ją uraziło. O innych koniach widocznie nie słyszała. To nie powód, żeby z tego kpić. Tak więc troszkę więcej dystansu do tej sprawy. Ruffian nie żyje, odpoczywa. Ale nie przesadzajcie z tymi petycjami. Mam nadzieję, że nie zostanę zaraz zhejtowany przez obie strony oporu. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pon Mar 18, 2013 3:45 am | |
| Gai~ - dzieciarnia wyobraża sobie łzawy melodramat z kobyła w roli głównej TYLKO I WYŁĄCZNIE po obejrzeniu filmu. A film rzadko kiedy trzyma się w 100% rzeczywistości, zazwyczaj jest mocno podkoloryzowany, byle wyciągnąć kasę od ludzi. Oni nie znają faktów, tylko bajkę wciśniętą im przez filmowców. Na szybko tylko z wikipedii o kilku równie biednych koffanych konisiachArtemor - Spoiler:
Artemor – polski koń rasy małopolskiej, na którym Jan Kowalczyk zdobył złoty medal olimpijski w indywidualnym konkursie skoków przez przeszkody oraz srebrny medal drużynowo na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Moskwie w 1980 roku. Koń pochodził z hodowli w Stadninie Koni w Janowie Podlaskim. Urodził się w 1969 roku, ojcem był ogier pełnej krwi angielskiej Eros (Turysta - Eroika po Aquino) hod. Stadnina Koni Golejewko; matką była klacz półkrwi angloarabskiej Artemiza xo (Equator – Artemis po Wielki Szlem 00). Artemor był koniem niedużym o wzroście 163 cm w kłębie. W wieku 3 lat biegał na torze wyścigowym nie odnosząc sukcesów. Po zakończeniu startów na torze wyścigowym, trafił do Jeździeckiego Ludowego Klubu w Sopocie gdzie startował w konkursach skoków i WKKW, w 1978 roku został przekazany przez sopocki klub do Legii Warszawa. Od tej chwili aż do 1984 roku dosiadał go Jan Kowalczyk wygrywając konkurs olimpijski i 8 konkursów rangi CSIO. Osiem razy reprezentował polskie barwy w Pucharze Narodów. W grudniu 1984 roku Artemor zachorował na zapalenie mózgu i został uśpiony.
Barbaro - Spoiler:
Barbaro (ur. 29 kwietnia 2003 – zm. 29 stycznia 2007) to amerykański koń wyścigowy. W 2006 roku zdecydowanie zwyciężył w Kentucky Derby. Dwa tygodnie później był zdecydowanym faworytem gonitwy Preakness Stakes, jednak podczas zawodów złamał nogę. Został natychmiast przetransportowany do szpitala weterynaryjnego w Pensylwanii, gdzie liczni fani przysłali mu kwiaty, owoce i tysiące kartek pocztowych. Mimo licznych operacji chirurgicznych i wielomiesięcznej terapii obrażeń nie udało się uleczyć i na skutek komplikacji Barbaro został poddany eutanazji 29 stycznia 2007 roku. Historia Barbaro stała się podstawą kilku książek, m.in. Barbaro: A Nation's Love Story autorstwa Pameli K.Brodowsky i Toma Philbina (ISBN 978-0-06-128485-4) oraz Barbaro, Smarty Jones & Ruffian: The People's Horses, którą napisała Linda Hanna (ISBN 978-0-9705804-5-0).
Eight Belles - Spoiler:
Eight Belles (ur. 23 lutego 2005, zm. 3 maja 2008) – amerykańska klacz wyścigowa. Podczas Kentucky Derby w 2008 roku zajęła drugie miejsce za koniem Big Brown, jednak zaraz po przebiegnięciu przez metę padła na tor. Okazało się, że biegnąc złamała obie przednie nogi. Weterynarz uznał, że tego typu kontuzja jest nieuleczalna i klacz została uśpiona na torze, co stało się przedmiotem kontrowersji i narodowej debaty w Stanach Zjednoczonych[1].
Jeśli dzieciarnia ma klapki na oczach to oczywiście reszta koni poza "boską Ruffian" się nie liczy. Bo nie nakręcili filmu...? Ktoś tam coś tam, ale petycję zrobię, chociaż nie do końca wiem o co biega, ani w którym kościele dzwoniA, i nie musisz się z tym zgadzać, ale dla mnie to czysta hipokryzja wyobrażać sobie że tylko Ruffian cierpiała, że tylko Ruffian została uśpiona, że tylko Ruffian chciała żyć. I nie będę łagodziła swojej wypowiedzi, piszę co myślę, a jeśli tobie taki ton przeszkadza to już nie mój problem. wiktoriawika - wa w przedszkolu nie miałaś "kto kogo przezywa tak się sam nazywa?" | |
|
| |
Kemishi Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Koteczka77 Liczba postów : 1026 Dołączył : 18/01/2012
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pon Mar 18, 2013 9:52 am | |
| Poczekajcie chwilę, bo to gif. | |
|
| |
MsMaja Raczkujący
Nick w grze : maja818 Liczba postów : 87 Dołączył : 11/02/2013
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Czw Mar 21, 2013 11:47 am | |
| | |
|
| |
wiktoriawika Nowy
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Sro Mar 27, 2013 10:53 am | |
| ;( wiecie co mysłam ze macie przynajmniej troszke serca a wy jak kamien no o ze przesadzilam ale poco tak pisze teraz przez niego sie az poplakalam no okey ze przesadzaja z ruffian troszke ale to niejest problem zeby tak pisac o niej ;( PRZYNAJMNIEJ JEDENA OSOBA SZANUJE JĄ zαbαvεcкαα ona niebyla zwykla klacz ona dalej biegla z takim bólem a po przebuzeniu z narkozy tez biegla ja na jej miejscu bym sie poddala jak to pisze to mi sie aż plakac chce | |
|
| |
wiktoriawika Nowy
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Sro Mar 27, 2013 10:55 am | |
| a co mialam postapic jak tak napisal co... no | |
|
| |
madziulkaxd Już coś wie
Nick w grze : koń ładny Liczba postów : 186 Dołączył : 28/03/2013
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Czw Mar 28, 2013 12:49 pm | |
| Ruffran no normalny koń ale no przegoniła ogiera coś w tym jest | |
|
| |
koniara5842 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : koniara5842 Liczba postów : 375 Dołączył : 13/02/2013
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. Pią Mar 29, 2013 3:53 am | |
| Ruffian może być przez nas podziwiana - ale bez przesady! Zgadzam się z Nevarrą co do tego, że było więcej takich koni, które te zasługują na podziw. A te petycje to już lekka przesada. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Boski koń Ruffian. | |
| |
|
| |
| Boski koń Ruffian. | |
|