Tablet to urządzenie nawigacyjne, tak samo jak myszka czy touchpad - tyle, że poruszasz się piórkiem po określonej przestrzeni. Po zainstalowaniu sterowników będzie współpracować z całym komputerem, a zatem także z Photoshopem, a moja znajoma używała go nawet do przeglądania internetu, bo tak jej było wygodniej. Miała Wacoma Bamboo Fun.
Sama kiedyś marzyłam o rysowaniu i trochę czytałam o tabletach. I nawet taki sobie sprawiłam - z tym, że ja się uparłam na format A4 (a Bamboo są tylko A5), więc kupiłam tzw. no name, firma nazywała się Tevion. Jak na moje potrzeby starczyło, bo i tak po paru miesiącach i upewnieniu się w tym, że jestem beztalenciem tablet poszedł w odstawkę.
W każdym razie pierwsze co - to musisz się zdecydować się na rozmiar tabletu. Przy czym na te decyzję wpłynąć powinna rozdzielczość Twojego monitora i, że tak powiem, przyzwyczajenia w rysowaniu. Tzn. jeśli robisz dużo detali i rysujesz na powiększeniu, to lepiej poradzisz sobie na mniejszym tablecie, ale jeśli potrzebujesz dużo miejsca (powierzchni aktywnej) do pracy, to kup większy tablet.
I koniecznie zwróć uwagę na takie parametry jak rozpoznawane poziomy nacisku, częstotliwość pobierania informacji o położeniu piórka i pewnie coś jeszcze - nie pamiętam już dokładnie.
Ten artykulik to taka pigułka: http://www.techfanatyk.net/jak-madrze-wybrac-tablet-graficzny/ Z tym, że prezentują jedynie tablety Wacoma, o tańszych nie ma ani słowa.