| Dlaczego większość ludzi jest praworęczna | |
|
+28Marsh Donvessa hanka1998 lilkowa123 ozzy4401 koniara5842 wercia d MrsKopytko Ejli Melonova wiola9786 ~ Ruki Kemishi zαbαvεcкαα zuzu_zozol Księżniczka Żulietta Aglyss wilczyca1000 Aangelika101 Kirara EveDallas Arrin Sheila86 Temperance Evelynek Pati...xd Philipek Lubelak 32 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 8:49 am | |
| To może zacznę. Dlaczego większość z nas jest praworęczna? | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 9:10 am | |
| Praworęczność wynika z silniejszego rozwoju lewej półkuli mózgowej. Ale tu wszystko jest lepiej wyjaśnione. |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 9:12 am | |
| Ja osobiście jestem praworęczna. Tylko bodajże dwie osoby w mojej klasie są leworęczne. | |
|
| |
Pati...xd Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Pati...xd Liczba postów : 4498 Dołączył : 01/08/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 10:29 am | |
| A ja osobiście należę do tej mniejszej grupy leworęcznych. | |
|
| |
Evelynek Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : aleksandra.j.1 Liczba postów : 744 Dołączył : 30/07/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 10:41 am | |
| Ja być leworęczna. I u mnie w klasie być 7 osób leworęcznych. | |
|
| |
Temperance Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Temperance Liczba postów : 846 Dołączył : 06/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 12:35 pm | |
| Uwielbiam ten temat, bo ... Jestem leworęczna. Nie ma u nas nikogo leworęcznego w klasie i tak jest już od 11 lat. Dzisiaj mieliśmy na biologii krzyżówkę genetyczną dla prawdopodobieństwa urodzenia się dziecka leworęcznego przy praworęcznych rodzicach. Wyszło że może być taki przypadek jeden na osiem dzieci. Leworęczność to cecha recesywna, tak jak np. kręcone włosy (które też mam, lol). Praworęczni to cecha dominująca populacji dlatego tak często występuje. Leworęczni zajmują 10 % naszej obecnej populacji. U leworęcznych jest lepiej rozwinięta półkula prawa, dlatego też leworęczni są lepszymi artystami, a praworęczni (lewa) - mówcami. (to przykład) Nie powinno się dzieciom zmieniać leworęczności, jeśli wykazują objawy w dzieciństwie, ponieważ mogłoby się to się źle skończyć psychicznie. Jak byłam mała to się interesowałam czemu jestem leworęczna, więc na ten temat dużo wiem. Fajnie jest być takim "wyjątkowym" | |
|
| |
Sheila86 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sheila86 Liczba postów : 658 Dołączył : 03/07/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 2:44 pm | |
| Ja również jestem leworęczna | |
|
| |
Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Paź 31, 2012 3:07 pm | |
| Ja jestem praworęczna. pamiętam jak jedzenie lewą ręką z widelcem sprawiało mi problem. W sumie nie tylko dominuje prawa czy lewa ręka, cała jedna strona dominuje. jesteśmy asymetryczni, ładne symetryczne obrazki tylko w książkach Jak robicie codzienne czynności przypilnujcie się, może zaczynacie chód od prawej/lewej nogi, albo wolicie podglądać kogoś prawm okiem (albo lewym) ? To zależy od dominującej półkuli. prawa ręka-lewa półkula i odwrotnie. Czy to się dziedziczy cziezko powiedzieć, każdy jest inny. ;] | |
|
| |
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Czw Lis 01, 2012 12:46 am | |
| też jestem praworęczna, z dziwnymi przyzwyczajeniami robienia mnówst rzeczy ręką lewą, np. przy malowaniu paznokci prawa mi sie trząść zaczyna, lewa już wyćwiczona, tak samo przy jedzeniu, z widelcem, obojętne mi w której, z łyżką gorzej No i wiadomo, to z tymi półkulami, strasznie mnie rozśmiesza fakt, ze praworęczni to dobrzy mówcy, ja się zacinam przy odpowiedzi, a co dopiero... A artystyczny zmysł mam rozwinięty, bardziej muzykoplastyczny ale kij tam z tym | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Czw Lis 01, 2012 1:10 am | |
| A ja u mnie w klasie jestem wyjątkiem gdyż jestem leworęczna. |
|
| |
Kirara Uzależniony
Nick w grze : OJT (skrót) Liczba postów : 2239 Dołączył : 03/06/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Czw Lis 01, 2012 4:56 am | |
| Ja tam jestem leworęczna. | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
Nick w grze : Aangelika101 Liczba postów : 242 Dołączył : 15/02/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Czw Lis 01, 2012 3:58 pm | |
| | |
|
| |
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pią Lis 02, 2012 6:06 am | |
| Heh, okazuje się, że leworęcznych też jest dużo. PS Zróbcie ankietę, by zobaczyć ile jest prawo a ile leworęcznych. | |
|
| |
wilczyca1000 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : wilczyca1000 Liczba postów : 1019 Dołączył : 04/03/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Nie Lis 04, 2012 12:30 pm | |
| A ja jestem oburęczna i się temu dziwie Pomoże ktoś z tą zagwostką? Tak kiedys sobie siedzę, jem obiadek i okazuje się, że lewą ręką... Piszę czasem lewą ręką... A tak na ogół prawą | |
|
| |
Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Nie Lis 04, 2012 1:12 pm | |
| Ja jestem praworęczna, i teoria wypowiedziana przez Arrin u mnie się nie bardzo sprawdza - np. ,,pojedyńczo" umiem podnieść tylko lewą brew, prawą nie. Ale resztę zazwyczaj zaczynam od prawej strony, nawet porządki na biurku. A tutaj pytanko z mojej strony - można nauczyć się oburęczności? Czyli np. osoba leworęczna może nauczyć się pisania prawą ręką? | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pon Lis 05, 2012 6:08 am | |
| Ja nie umiem pisać lewą ręką - jak pisałam, jestem praworęczna. A nawet jeśli, to żeby pismo mi wyszło starannie muszę pisać bardzo powoli. | |
|
| |
Sheila86 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sheila86 Liczba postów : 658 Dołączył : 03/07/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pon Lis 05, 2012 7:04 am | |
| - Aglyss napisał:
A tutaj pytanko z mojej strony - można nauczyć się oburęczności? Czyli np. osoba leworęczna może nauczyć się pisania prawą ręką? Czy można się nauczyć? Tak. Trzeba jednak wiele samodyscypliny i cierpliwości. Ja jestem leworęczna, ale potrafię pisać prawą. Jednakże długo i wytrwale musiałam to ćwiczyć, żeby dojść do jako takiego poziomu no i nie jest łatwo. Spróbujcie się zmusić żeby przez godzinę pisać tylko tą mniej sprawną ręką - masakra. Mimo tego nadal "wolę" pisać lewą, bo mi i szybciej i łatwiej i nawet nieco ładniej. | |
|
| |
Temperance Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Temperance Liczba postów : 846 Dołączył : 06/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pon Lis 05, 2012 9:04 am | |
| - Sheila86 napisał:
- Aglyss napisał:
A tutaj pytanko z mojej strony - można nauczyć się oburęczności? Czyli np. osoba leworęczna może nauczyć się pisania prawą ręką? Czy można się nauczyć? Tak. Trzeba jednak wiele samodyscypliny i cierpliwości. Ja jestem leworęczna, ale potrafię pisać prawą. Jednakże długo i wytrwale musiałam to ćwiczyć, żeby dojść do jako takiego poziomu no i nie jest łatwo. Spróbujcie się zmusić żeby przez godzinę pisać tylko tą mniej sprawną ręką - masakra. Mimo tego nadal "wolę" pisać lewą, bo mi i szybciej i łatwiej i nawet nieco ładniej. Nie radzę. Owszem, można się nauczyć, ale w niektórych przypadkach może spowodować to dość trwałe zmiany w psychice i mózgu osoby. W ogóle nie wiem po co uczyć się pisać drugą ręką oO' Masz rękę od pisania, to nią pisz. Ja różne rzeczy też wykonuję prawą ręką, bo półkule są odpowiedzialne za różne rzeczy. Znajdźcie jakąś rozpiskę w necie, powinno gdzieś być. Wiem, dużo powtórzeń. Ja tam lubię swoją leworęczność. Wbrew pozorom dużo osób się temu dziwi "Łał, Ty piszesz lewą ręką!". | |
|
| |
Księżniczka Żulietta Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Ryuuko Liczba postów : 1622 Dołączył : 06/11/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Wto Lis 06, 2012 9:44 am | |
| Ja jestem lworęczna a mama m muwi że leworęczni są bardziej inteligentni | |
|
| |
zuzu_zozol W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Bośka Liczba postów : 326 Dołączył : 09/04/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Lis 07, 2012 11:44 am | |
| - Pati...xd napisał:
- A ja osobiście należę do tej mniejszej grupy leworęcznych.
Ja też. A w klasie jestem chyba jedyna... | |
|
| |
zuzu_zozol W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Bośka Liczba postów : 326 Dołączył : 09/04/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sro Lis 07, 2012 11:45 am | |
| - Julietta35 napisał:
- Ja jestem lworęczna a mama m muwi że leworęczni są bardziej inteligentni
No ja jestem klasowy kujon | |
|
| |
zαbαvεcкαα Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1087 Dołączył : 08/02/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Sob Lis 17, 2012 12:07 am | |
| Pozwólcie, że wkleję. - Spoiler:
Osoby, które równie biegle posługują się obiema rękami są bardziej podatne na sugestię - informuje "New Scientist". Do takich wniosków doszli naukowcy z zespołu Ruth Propper (Montclair University, New Jersey). Jak wykazały eksperymenty, osoby oburęczne łatwiej było przekonać do określonych odczuć niż praworęczne. Ponad 90 proc. całej światowej populacji wykonuje większość czynności prawą ręką. Pozostałe 10 proc. to zarówno leworęczni, jak i ci, których obie ręce są równie sprawne. Aby się przekonać, czy preferowana ręka ma jakiś związek ze stabilnością emocjonalną, Propper próbowała wpływać na nastrój oburęcznych i praworęcznych osób, mówiąc im, by czuły się szczęśliwe, smutne lub odczuwały lęk słuchając różnych klasycznych utworów muzycznych. Okazało się, że oburęczni nie tylko wkrótce po wejściu do laboratorium byli nastawieni bardziej negatywnie, (co sugeruje większy wpływ otoczenia), ale i łatwiej ulegali zmianie nastroju. Na praworęcznych trudniej było wpłynąć. Jak tłumaczy Propper, to, czy posługujemy się ręką prawą, lewą czy też obiema, świadczy o organizacji naszego mózgu. Osoby oburęczne mają większe spoidło wielkie (inaczej ciało modzelowate, po łacinie - corpus callosum). Znaczy to, że więcej włókien mózgowych łączy obie półkule mózgu. Lepszy przepływ informacji między półkulami zwiększa podatność na sugestię. Według niektórych badaczy, lewa półkula mózgu odpowiada za stały obraz świata, podczas gdy prawa reaguje na zmiany i zawiadamia lewą, że czas na uaktualnienie danych. Lepszy kontakt z reagującą na nowości półkulą sprzyjałby zmianom nastroju.
- Spoiler:
W uwzględnionej próbce oburęczność stwierdzono u 87 dzieci. Oburęczne siedmio- i ośmiolatki miały problemy językowe i słabe osiągnięcia szkolne 2-krotnie częściej niż praworęczni rówieśnicy. W wieku 15-16 lat u oburęcznych osób również 2-krotnie częściej występowały objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Co więcej, symptomy te były często bardziej nasilone niż u praworęcznych nastolatków z tym samym zaburzeniem. Poza tym młodzież posługująca się zarówno prawą, jak i lewą ręką miała poważniejsze problemy językowe od rówieśników z wykształconą ręcznością. Pokrywałoby się to z wcześniejszymi doniesieniami, łączącymi oburęczność z dysleksją.Dotąd nie bardzo wiadomo, czemu ludzie bywają oburęczni. Niektórzy badacze sugerują, że ma to związek z nietypowym wzorcem dominacji półkul, a właściwie brakiem przewagi którejkolwiek z nich. To ciekawe, ponieważ jedno ze studiów sugerowało, że u podłoża ADHD leży słabsze funkcjonowanie prawej półkuli. Wyjaśniałoby to, czemu u niektórych uczniów z badania ICL stwierdzono objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej. Oburęczność jest intrygująca – nie wiemy, czemu pewni ludzie wolą używać obu rąk, podczas gdy większość wybiera jedną. Nasze studium jest interesujące, ponieważ sugeruje, że niektóre dzieci z oburęcznością mają poważniejsze problemy szkolne od swoich prawo- i leworęcznych kolegów. Sądzimy, że istnieją różnice mózgowe, które mogłyby wyjaśnić owe kłopoty, ale trzeba by to jeszcze głębiej zbadać – przekonuje dr Alina Rodriguez, szefowa zespołu naukowców. Ponieważ oburęczność jest stosunkowo rzadkim zjawiskiem [występuje u 1 na 100 osób], dysponowaliśmy ograniczoną liczbą przypadków. Mimo to nasze wyniki są istotne zarówno statystycznie, jak i klinicznie. Doktor Rodriguez uspokaja rodziców i nauczycieli – nie wszystkie oburęczne dzieci będą mieć problemy szkolne lub ADHD. Chodzi raczej o świadomość podwyższonego ryzyka. W rzeczywistości większość branych pod uwagę oburęcznych dzieci nie miała jakichkolwiek zaburzeń rozwojowych. Przyglądając się skutkom oburęczności, naukowcy z ekipy Rodriguez analizowali dane 7871 dzieci z północnej Finlandii. Za pomocą kwestionariuszy przebieg ich rozwoju oceniano 2-krotnie: gdy miały 7-8 oraz 15-16 lat. Gdy maluchy kończyły 8 lat, rodziców i nauczycieli proszono o ocenę umiejętności językowych, osiągnięć szkolnych i zachowania. Nauczyciele mieli zwracać uwagę na ewentualne problemy z czytaniem, pisaniem lub matematyką, a osiągnięcia szkolne zaklasyfikować jako przeciętne, powyżej lub poniżej przeciętnej. Po ukończeniu przez dziecko 15-16 lat ponownie wypełniano kwestionariusze, tym razem do rodziców dołączyli jednak nie nauczyciele, ale sami zainteresowani: nastolatki. Ci ostatni porównywali swoje wyniki w nauce do rówieśników, a mamy i ojcowie ustosunkowywali się do zachowania pociech, wypełniając test wykorzystywany do wykrywania objawów ADHD.
| |
|
| |
Kemishi Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Koteczka77 Liczba postów : 1026 Dołączył : 18/01/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Wto Lis 20, 2012 10:06 am | |
| - Acinoyx napisał:
U leworęcznych jest lepiej rozwinięta półkula prawa, dlatego też leworęczni są lepszymi artystami, a praworęczni (lewa) - mówcami. (to przykład)
Rozwaliłaś mnie. U mnie jest DOKŁADNIE na odwrót. Jestem praworęczna, jestem dobrą artyską (cała klasa: ooo jak ty ładnie rysujesz ), a mówca... dobry, ale tylko na papierze ^^ | |
|
| |
~ Ruki Nowy
Nick w grze : ~ Ruki Liczba postów : 40 Dołączył : 19/11/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Wto Lis 20, 2012 2:43 pm | |
| A ja się urodziłam praworęczna, ale nauczyłam się także pisać lewą ręką i oby dwie mam tak samo sprawne, więc jak prawa/lewa się zmęczy, to druga pracuje. | |
|
| |
wiola9786 Już coś wie
Liczba postów : 267 Dołączył : 01/04/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Nie Lis 25, 2012 10:01 am | |
| Dotąd byłam praworęczna, ale parę tygodni temu wpadłam na pomysł, aby zacząć pisać lewą ręką. W 2-3 dni się nauczyłam. Niektóre czynności robię lewą ręką jak np. pisanie SMS-ów, obsługiwanie pilota czy coś innego. Rysuję nawet lewą i prawą ręką i nawet dobrze mi to wychodzi. Nie wiem czy to się też do tego zalicza, ale piszę czasami lewą ręką na klawiaturze, albo obiema. Chociaż lewą ręką pisałam SMS-y i na klawiaturze jeszcze wcześniej niż nauczyłam się nią pisać.
| |
|
| |
Melonova Nowy
Nick w grze : Elless Liczba postów : 35 Dołączył : 09/12/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Nie Gru 09, 2012 9:34 am | |
| bo nie jest leworęczna xD | |
|
| |
Ejli Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Eiiri Liczba postów : 1433 Dołączył : 31/12/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pią Gru 28, 2012 12:49 pm | |
| Jestem leworęczna, faktycznie, wszyscy "Narysujesz mi coś" co bywa denerwujące. :3 | |
|
| |
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pią Gru 28, 2012 1:13 pm | |
| - Ejli napisał:
- Jestem leworęczna, faktycznie, wszyscy "Narysujesz mi coś" co bywa denerwujące. :3
Mam tak samo | |
|
| |
MrsKopytko Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Mrs Kopytko Liczba postów : 3453 Dołączył : 16/12/2011
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pią Gru 28, 2012 1:50 pm | |
| | |
|
| |
wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna Pon Gru 31, 2012 2:28 am | |
| bo rodzice często uczą robić wszelkie rzeczy prawą ręką, nie wiedząc, że dziecko jest leworęczne. No i dziecko się przyzwyczaja i myśli, że jest praworęczne x) | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Dlaczego większość ludzi jest praworęczna | |
| |
|
| |
| Dlaczego większość ludzi jest praworęczna | |
|