Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Opowiadania... | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Hoping. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Paulax9 Liczba postów : 1176 Dołączył : 02/01/2012
| Temat: Opowiadania... Sob Kwi 06, 2013 4:56 pm | |
| Jak już może wiecie piszę coś w rodzaju książki, która nigdy nie zostanie wydana: [klik] Chwilowo nie mam weny na dalsze przygody Akuro, więc napisałam coś na wzór opowiadania. Oczywiście nie jest jeszcze dokończone, będzie w częściach, ale chciałam, żebyście ocenili. KRYTYKOWAĆ - Spoiler:
06.06.2010Kolejny dzień, tak bardzo monotonny. Popadam w rutynę. Tak trudno mi przeżywać kolejne dni, kiedy wszystko kręci się wokół jednego - łazienki. A dlaczego? Bo w łazience jest lustro. I toaleta. A to bardzo istotne. Jeśli się ma bulimię to jest to jak najbardziej istotne. Z resztą, to nie tak, że nie widziałam w tym plusów. A zaczęło się niewinnie... Były wakacje. Jako czternastolatka bardzo chciałam się podobać chłopakom, a pobyt u dziadków był najlepszą okazją do pokazania ciała - mieszkali nad jeziorem. Ale jak to z dziadkami bywa, pchali we mnie tyle jedzenia ile się dało. Nie chciałam tego jeść, chciałam zachować sylwetkę. Więc kiedy tylko skończyłam, chodziłam do toalety i robiłam wszystko, żeby zwracać... i tak zostało. Nie chciałam jeść, żeby nie wymiotować, ale nie chciałam przestawać jeść, bo byłam głodna. A gdy jadłam, czułam się jak świnia. Jak tłusty prosiak dopiero po posiłku. Nie mam innych słów, aby to opisać. Chciałam się pozbyć tego uczucia. Jak najszybciej. I tak to się właśnie zaczęło. Żałuję. Od tego czasu minęły dwa lata. Teraz jestem w trzeciej klasie gimnazjum. I chcę, żeby szkoła jak najszybciej się skonczyła. Nie mam łatwo. Kiedyś miałam mase przyjaciół, teraz nikt nie chce się zadawać z "dziwaczką, która lata do kibla co przerwę". Ale nie latałabym, gdyby nie oni! To ich wyzwiska... nie daje rady. 09.06.2010 (z tego nie jestem do końca zadowolona) NARESZCIE WEEKEND. Koniec tego wszystkiego. Koniec szkoły, chociaż na te kilka dni. Nareszcie spokój. Znowu ktoś napisał... UnnieX: Cześć, kiblaro. MeiC.: O co ci chodzi? UnnieX: Po co do mnie piszesz? MeiC.: To ty zaczęłaś, ja.. UnnieX: TĘPOTA. Nikt cię nie lubi!!! MeiC.: Nie zależy mi MeiC. is offline. Oni mają wyzwiska na poziomie przedszkola... nie chcę mi się już z tym żyć. Nie mogę tak dłużej. 12.06.2010Znowu tu jestem. Nie tak sobie wyobrażałam ostatnie tygodnie szkoły. Nie chciałam tutaj wylądować, ale jestem. Znowu przez to przechodzę. Kolejna terapia, kolejny odwyk. Ale tego się nie da wyleczyć. To błędne koło. bulimia -> wymoty -> brak normalnego życia -> wyzwiska -> samookaleczanie -> depresja I tak w kółko! Nie mogę żyć normalnie. Nie da się w takim stnie, nie wytrzymuję. Ciągle tylko "nie". A kiedy w końcu nadejdzie dzień, w którym powiem "tak mamo, jestem szczęśliwa. Wszystko ze mną w porządku" i nie będzie to kłamstwem? Czy w ogóle kiedyś tak się stanie...?
Także proszę o wasze SZCZERE opinie :3 | |
| | | PlaybackJunkie8 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Julis Liczba postów : 1483 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Opowiadania... Nie Kwi 07, 2013 6:13 am | |
| Podoba mi się pomysł. :3 Hm... Teraz trzeba przejść do tego, co mnie kuje w oczy. :< "Kiedyś miałam mase przyjaciół" - "masę". "nie daje rady" - "daję". "To ty zaczęłaś, ja.." - podejrzewam, że ona pisze to na jakimś komunikatorze, telefonie albo coś (nie wspomniałaś, też byłoby przydatne. :3 W opowiadaniach/powieściach musi być dużo szczegółów, dużo opisów), więc nie może ot tak przerwać pisania, to wygląda jak rozmowa. W rozmowie pisemnej nie idzie komuś przerwać. :] "nie chcę mi się już z tym żyć" - "chce", bo jest "mi się". ;] "bulimia -> wymoty -> brak normalnego życia -> wyzwiska -> samookaleczanie -> depresja" - nie powinno tak być. To jest opowiadanie, więc trzeba to rozpisać, bez znaków. :> | |
| | | Layzy Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Layzy Liczba postów : 584 Dołączył : 20/07/2011
| Temat: Re: Opowiadania... Nie Kwi 07, 2013 8:49 am | |
| Czytając nie zauważyłam żadnych wielkich, okropnych błędów, które psułyby w ogólne wrażenie. Jest ogólnie pozytywnie, tylko te kilka błędów, o których napisała już Playback. Dopowiem tylko, że zabrakło Ci kilku przecinków.
I taki komentarz ode mnie do wypowiedzi Playback. Z tymi szczegółami i opisami to niekoniecznie się zgodzę. Jeśli ktoś pisze mnóstwo takich rzeczy, a nie umie, to lepiej, żeby się za to w ogóle nie zabierał, bo psuje całokształt. | |
| | | Hoping. Przyjaciel Zagrody
| Temat: Re: Opowiadania... Pon Kwi 08, 2013 11:35 am | |
| Dzięki bardzo. Pisałam to późno i w ogóle nie miałam zamiaru tego publikować (koleżanka chciała przeczytać "Żeby to jeszcze ciekawe było", ale ja nie chciałam jej dać, więc napisałam coś, żeby się 'zaspokoiła' na pewien czas"), ale fakt - powinnam sprawdzić błędy. Poprawię trochę. A co do tych strzałek - nie miałam pomysły jak to zrobić. To jest coś w rodzaju pamiętnika i nie mam pomysłu jakby to napisać na komputerze. I jeszcze raz dziękuję :3 | |
| | | Hoping. Przyjaciel Zagrody
| Temat: Re: Opowiadania... Sob Kwi 13, 2013 8:04 pm | |
| Okej, wiem, że powinnam najpierw poprawić tamtą część, ale coś mnie teraz natchnęło i napisałam kolejny kawałek, z którego jestem naprawdę zadowolona. Zobaczcie sami: - Spoiler:
13.06.2010 Tej nocy nie umiałam zasnąć. Pamiętam, jak kiedyś nie spałam do rana, oglądając różne seriale w internecie i co chwile wpatrując się w wielkie okno balkonowe. Wschodzące słońce, rozjaśniające się niebo. Poranne promyki słońca wdzierające się przez szkło i rozświetlające mój pokój ciepłym, letnim światłem. No i ten zapach! Zapach lata. Wychodziłam na balkon, by poczuć to wszystko jeszcze dokładniej. Promienie padały na moją twarz, a ja rozkoszowałam się wszystkim dookoła. Śpiewem ptaków, zapachem kwitnących kwiatów. Nawet cichym śpiewem dziewczynki, która akurat przechodziła ścieżką obok mojego bloku. Lecz gdy mnie zobaczyła, natychmiast ucichła i popędziła szybko w kierunku zakrętu. To dziwne, że dzisiaj, po ta długim czasie, pamiętam te szczegóły bardzo dokładnie. Ale to chyba dlatego, że mocno mi tego brakuje. Bo jeśli komuś czegoś brakuje, to zazwyczaj tak jest, że ciągle o tym myśli. A mi brakuje tego normalnego życia. Teraz nawet nie potrafię się tym cieszyć. Stoję za szpitalnym oknem i piszę pamiętnik. I choć słońce wschodzi, ptaki śpiewają, a "mój pokój" jest pełen radosnych promieni słońca, ja w ogóle nie czuje się tak samo jak wtedy. Żaden kawałek mojego ciała nie jest tak przepełniony radością, jak tego poranka, który opisałam. I czy to nie dziwne, że człowiek docenia takie drobne rzeczy (jak chociażby zwykły poranek, no bo co w nim wyjątkowego?) dopiero, kiedy je straci i ma za dużo czasu, aby o ich myśleć i przypomina mu się co stracił? A potem opisuje je w swoim pamiętniku, a po latach wraca do nich i czyta. Czyta swoje wspomnienia, przeżywa je na nowo. Tylko już nigdy nie będzie jak kiedyś. A czy będzie lepiej? Nadzieja jeszcze nie zgasła, bo podobno to ona umiera ostatnia...
Myślałam też nad jakąś nazwą (wiem, że to głupie), ale wszystko wydaje mi się takie oklepane. Np. "pamiętnik bulimiczki". Ale wpadło mi do głowy pewne hasło: "Kiedy choroba zawładnie twoim ciałem tak bardzo, że tylko on będzie w stanie ci pomóc". Bo jak (nie)wiecie uwielbiam romanse, ale ta "książka" nie ma być typowym romansem z happy endem. Ale smutnego końca też nie będzie. W sumie nie wiem jeszcze jak się skończy, ale ja nie lubię jak coś jest mocno oklepane. Pomożecie mi z tytułem? :3 Bo coraz poważniej zaczynam myśleć o pisaniu... naprawdę. Tylko nie wiem czy to się komuś spodoba oprócz mnie samej. __________ Playback, co do tych tego komunikatora, raz jeszcze, to chodziło o to, że ona nawet nie czytała co Mei pisała. Po prostu wyzywała ją, a Mei sama nie wiedziała co odpisać. Może trochę źle to ujęłam. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Opowiadania... | |
| |
| | | | Opowiadania... | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|